Royal Bolton Hospital Modular Urology Department

Royal Bolton Hospital Modular Urology Department Operating Theatre

In September 2018 MTX were awarded the contract to provide Royal Bolton Hospital with a new modular Urology Department.

The Requirements

Royal Bolton Hospital NHS Foundation Trust had scope to relocate their existing urology facility to a completely new building. This would give the Trust the ability to cater for a larger patient intake across Bolton and the Greater Manchester area.

MTX were appointed as the main contractor for this project, working directly for iFM Bolton; a wholly owned subsidiary of Royal Bolton NHS Foundation Trust.

The Solution

An area in which the new facility could be located had already been identified by the Trust, on an old car park at the rear of the hospital next to the Maternity Unit. This area was also distinguished due to the fact that part of the car park could remain as it was, providing dedicated parking for the staff and patients of the new Urology Department. It is also easily accessible, situated approximately 300m off the hospital’s mini roundabout.

Working in collaboration with the Trust, the MTX team produced a design for a single storey standalone modular building encompassing an operating theatre with dedicated anaesthetic and scrub, 4 bed recovery area, consulting rooms, spacious reception and waiting area, staff offices, ancillary areas, catheter treatment room, male and female change, dirty utility and toilets. It is connected into the main hospital street via a bright and airy link corridor, also constructed by MTX.

The new facility comprises 27 modules which provide an overall 900m² of space. The modules were delivered to site in November 2018 and installed over just 4 days.

Externally the building is adorned with a blue non-combustible Isoclad F Stop finish with decorative flame retardant cedar cladding sustainably sourced, to one elevation of the building. Internally the facility has a white modern and clean interior with the occasional coloured wall as chosen by the Head of Department. This was to create a relaxed and inviting environment for patients. The flooring throughout the department is mostly cement particle board, however concrete flooring is utilised around a third of the building to ensure response factor compliance is achieved within the theatre suite accommodation.

Royal Bolton Hospital Modular Urology Department Reception

Main Considerations

Maintaining the programme deadline was the key importance to the client as they required their current urology services to be moved as soon as possible. Through careful programme planning and a streamlined onsite process, MTX delivered the project in line with the agreed schedule.

The new building has been designed and built with the option for further expansion via rooftop extension. Therefore the foundations and steelwork structure have been reinforced to allow for the possibility of further construction.