Manchester Royal Infirmary – new MRI scanner department

By January 26, 2016 January 30th, 2020 Featured Projects, Healthcare, Project Portfolio

Working in conjunction with Engie and on behalf of the Trust, we provided a new scanning department which included all critical MEP services. The building was construction from LSF and traditional brick.

The Requirements

As part of an ongoing life cycle programme, Central Manchester University Hospitals NHS Foundation Trust identified an area of redundant space to convert in to two new surgical wards. The proposal involved the redevelopment and reconfiguration of the existing Ear Nose & Throat (ENT) Department, situated on the first floor of the Phase 2 building at Manchester Royal Infirmary.

Manchester-Royal-Infirmary-Ward

The Solution

Working alongside Cofely Suez and Sodexo, the first task was to establish the site compound and erect all temporary hoardings to segregate the construction areas from the public and live areas which were in close proximity. Once established MTX created access to the roof works area and the main 1st floor site via an external Haki staircase complete with a one tonne goods hoist. Access into the 1st floor area involved the cutting out of two large sections of the existing concrete façade and setting it to one side, to be reinstated upon completion. This approach worked extremely well meaning there was no public interface at any time during the works.

The M&E services feeding in to the area were disconnected and made safe in preparation for an immediate start with the strip out works, commencing early January 2015. Once all M&E services were removed, the entire floor area was carefully dismantled and prepared in readiness for the fit out phase to begin.

A major part of the project was to re-divert the existing drainage serving the floor above, whilst reconfiguring the drainage to suit the new arrangement and to reinstate all the existing services in the floor below. All of which had to be carried around a live hospital environment with limited shut downs permitted.

Also included within the scheme was a new glass façade external service riser allowing the ventilation services fed from high level to pass between floors without the need to disrupt the wards above. This too was installed with minimal disruption to the floor above and provided two additional much needed store rooms.

The facility consists of:

  • Main reception area
  • 3 No. 7 bed wards with shared en-suites
  • 2 No. 9 bed wards with shared en-suites and shower rooms
  • 7 No. single bedrooms with en-suite
  • Combined preparation rooms
  • Dirty utilities
  • Kitchen
  • Stores
  • Large Staff room
  • Meeting rooms
  • 12 No. administrative rooms

Internally the scheme was specified and finished to a very high standard with Polyflor vinyl flooring throughout, high specification laminate doors and IPS sanitary panelling. A variety of coloured feature walls throughout combined with a predominant diamond white finish.

All ceilings were lay-in-grid to suit the various requirements for both acoustic and moisture, with a tailored lighting solution that provides a bright, warm feel to the department.

Manchester Royal Infirmary - reception

Main Considerations

The main challenge in delivering the project was the location of the site. The project contained significant works around a live hospital environment, with the Outpatients Department located directly below. The site had to be sealed from the hospital street and safe access provided via a hoist/Haki staircase at the opposite end of the building. The site team had to be closely managed, with all works carefully monitored and co-ordinated to ensure that the service users were not affected by the works.

What they said

“The scheme was delivered both on time and within budget with thoroughly professional managers and site management.

The MTX personnel were professional, knowledgeable and extremely competent; they dealt with a breadth of people on-site with courtesy at all times and were a delight to work with. The Trust is exceedingly pleased with the quality of the new unit and hopes to replicate it on further refurbishment projects.”

Patsy Tobin
Lead Commissioning & Clinical Planning Manager
Property & Estates Development
Central Manchester University Hospitals NHS Foundation Trust